Scholen verantwoordelijk voor gezonde lunch
Een gezonde lunch die verzorgd wordt door de school kan het voedingspatroon van kinderen verbeteren, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM.
Dit kan bijdragen aan het terugdringen van overgewicht onder de jeugd. De overheid werkt actief aan het terugdringen van overgewicht onder jongeren. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat 12,6% van de kinderen van 4 t/m 12 jaar overgewicht had in 2019/2020. In de leeftijdscategorie 12 t/m 18 jaar is dit 15,4% van de kinderen.
In de huidige situatie nemen kinderen op de meeste scholen hun eigen lunch mee als ze overblijven. Volgens het Voedingscentrum kan het voorbereiden van een lunchtrommel best een opgave zijn voor ouders: het eten moet zonder koelkast tot de lunchtijd lekker en goed blijven.
Twee onderzoeksprojecten van de Universiteit Maastricht, Wageningen University & Research en de Vrije Universiteit Amsterdam hebben de effectiviteit van door school verstrekte lunches geëvalueerd. Hieruit blijkt dat de kinderen meer groente, fruit en volkorenbrood aten dan voorheen. Ook drinken ze meer melk en water dan suikerhoudende sapjes. Het onderzoek bleek succesvol in het terugdringen van het BMI en de buikomtrek. Zeker als de gezonde lunch op school gecombineerd wordt met extra beweegactiviteiten, denken onderzoekers dat een nationale invoering kan bijdragen aan het halen van de doelstellingen uit het Nationaal Preventieakkoord.
Bij een door school verstrekte lunch komen kosten kijken. Het RIVM constateert dat ouders bereid zijn om €1,75 per dag per kind mee te betalen aan een lunch op school. Dat bedrag is echter niet hoog genoeg om de volledige kosten voor de lunch te dekken, aangezien die €2,40 per dag per kind bedragen. Het is niet voor alle ouders haalbaar om deze kosten te betalen, dus moet er financiële ondersteuning vanuit de school of overheid komen.
Bron: De Telegraaf
Andere nieuwsberichten
- 13-10-2021 Nieuws uit het onderwijs
- 13-10-2021 Te oud om te leren?
- 13-10-2021 Universiteiten doen aangifte van intimidatie
- 11-10-2021 Vrijheid van onderwijs is niet vrijblijvend,
- 11-10-2021 Twentse route vmbo-ers naar het hbo populair
- 08-10-2021 Omscholen oplossing lerarentekort?
- 05-10-2021 Pabo-studenten enthousiast over specialisatie